Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Sklep z winami Kraków
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma mówi, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.