Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej jemy pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską degustują równie pyszne dania obiadowe – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu są również nie tak popularne dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych części kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Dobre wino włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Kolacja na włoską modę z całą pewnością powinien zawierać też trunek. Lampka białego wina to przy włoskim posiłku standard. Kraków La grande Mamma Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć szeroką kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film